keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Loppuveryttely osana harjoitusta

Kerroin teille joku viikko sitten alkulämmittelyn merkityksestä ja siitä miksi se kannattaa tehdä. Löydät tekstin täältä. Nyt vuorossa on loppuveryttely, joka jää varmasti alkulämmittelyyn verraten useammin tekemättä. Itse ainakin myönnän, että kun harjoituksen on saanut loppuun ei enää ole virtaa, aikaa, kiinnostusta tai jotain muuta vaaditavaa ominaisuutta tehdä loppuverraa. Loppuveryttelyni onkin liian usein kävely saunaan tai parhaimmillaan pyöräily kotia. Kotona saatan sitten venytellä ja rullailla, mutta varsinainen loppuveryttely jää laittoman usein tekemättä, kun alkuverrat taas ovat itsestäänselvyys minulle.

Loppuveryttelyn tarkoitus on aloittaa lihasten palautuminen. Mikäli raskas harjoitus lopetetaan kuin seinään, keho ei ymmärrä mitä tapahtuu, ja palautuminen on heikompaa. Kun harjoituksen jälkeen jatketaan liikkumista ja intensiteettiä lasketaan hiljalleen alas, keho ymmärttää, että pian on aika aloittaa palautuminen.  Matalasykkeisen juoksulenkin perään loppuveryttely ei ole välttämättä tarpeen, mutta mitä raskaampi harjoitus, sitä tärkeämpi loppuveryttely on. Loppuveryttely voi harjoituksesta riippuen olla juoksu, uintia tai vaikka pyöräilyä.

Loppuveryttelyyn voi sisällyttää venyttelyä. Heti harjoituksen perään tulee tehdä maltillisia venytyksiä, joiden kesto on n. 15 sekuntia. Harjoituksen aikana lihakseen muodostuu ns. mikrovaurioita ja liian pitkillä sekä voimakkailla venytyksillä voit vahingoittaa jo harjoituksesta arkana olevia lihaksi. Varsinaiset venyttelyt kannattaa tehdä pari tuntia harjoituksen jälkeen tai ihan erillisenä harjoituksena.

Jääkylpyä voidaan käyttää loppuveryttelyn jälkeen. Jääkylvyllä pyritään laskemaan lihasten lämpötilaa nopeasti, ja eheyttämään lihaksia harjoituksen aiheuttamista mikrovaurioista. Sen lisäksi se laskee turvotusta ja edistää aineenvaihduntaa. Loppuveryttelyyn kuuluu myös kunnon nesteytys.

Kylmää kylpyä MM 2011

Maajoukkueessa teemme pelien jälkeiset loppuveryttelyt uiden, räpylöillä tai ilman. Aloitamme uinnin maksimaalisella vauhdilla, ja 15-20 min aikana laskemme uintivauhdin ihan lillutteluksi. Kisoissa veryttelyyn kuulluu vielä illalla yhteiset venyttelyt ja huoltajan tekemät tarvittavat hieronnat ja muut toimenpiteet.

Kerro sinun loppuveryttely vinkkejä!

Terveisin Seda #12

1 kommentti:

  1. Asiallista tekstiä jälleen! Paras vinkki kuitenkin lienee seuraava: Verryttelyt ja venyttelyt omana harjoituksenaan tai pari tuntia varsinaisen harjoituksen jälkeen kannattaisi unohtaa. Kukaan ei niitä oikeasti tee - niinkuin itsekin totesit! Panosta sen sijaan hyvään loppuverryttelyyn harjoituksessa ja tee siitä itsellesi rutiinia. Lihashuolto ja hieronnat sitten oma lukunsa...

    VastaaPoista