tiistai 7. huhtikuuta 2015

Monipuolista treeniä

Minun voi useasti kuulla sanovan, että "niin kauan kuin minulle ei makseta palkkaa uppopallosta, treenaan miten haluan". Tähän kuitenkin sisältyy järkevä suunnitelma ja progressiivisuus, mutta siihen ei kuulu altaan kaakeleiden laskeminen illasta toiseen, eikä pelkkä levytankojen nostelu salilla. Ellen näin halua! Olen harrastanut uintia sekä rugbya ja viime kesänä juoksin viisi puolimaratonia, mutta samalla hätyyttelin salilla henkiläkohtaisia kyykky enkkoja. Muutaman kerran vuodessa löydän itseni tanssitunnilta pyörittelemässä lanteita, jonka jälkeen menen pelaamaan sählyä. Joku päivä viihdyn hitaalla lenkillä lähes kaksi tuntia ja toisena päivänä suuntaan portaisiin juoksemaan vetoja. Kotikuntopiirit ovat toisena päivänä pakkopullaa, ja seuraavana päivä tunnin jumppa kotona sujuu lentäen.

Jos olisin jonkin yksilölajin harrastaja, jossa taito ja hetken suoritus on kaikki kaikessa, tälläinen multisporttaaminen ei olisi välttämättä järkevää. Valmentajat saattaisivat jopa kieltää harjoittelemasta jollakin tietyllä tavalla. Esimerkiksi pikajuoksijoiden ei ole kannattavaa käydä pitkillä lenkeillä, sillä riskinä on lihasmassan ja voiman pieneneminen ja räjähtävyyden aleneminen. Onneksi olen uppopalloilija, jolta vaaditaan monenlaisia ominaisuuksia. Tanssin harrastaminen on varmasti vaikuttanut siihen, että vedessä liikkuminen, vastustajan ohitus ja tilan hahmottaminen pelissä kuuluvat vahvuuksiini. Rugbystä olen toivottavasti saanut rämäpäisyyttä ja pelottomuutta ja juoksu antaa vankan pohjan peruskunnolle. 


Tiedän, ettei kaikilla ole kykyä tai uskallusta treenata monipuolisesti. Syynä voi olla mielikuvituksen puute, on juurruttu tiettyihin tapoihin, eikä keksitä enää uusia tapoja tehdä asioita. Tai toiselle syy voi olla arkuus kokeilla uusia asioita. Mitä jos olen huono? Mitä jos en tunne sieltä ketään tai en pidä siitä?  Ehkä joku vaan tykkää rinnallevedosta niin paljon, ettei eksy koskaan BodyPump tunnille. Kehitys kuitenkin vaatii vaihtelua. Muuttamalla harjoituksia kehitys on varmemepaa, treenaaminen (ainakin minun mielestä) mielekkäämpää, lisäksi vältytään yksipuolisten harjotteiden aiheuttamilta rasitusvammoilta.

Pääsiäinen oli hyvä aika kokeilla taas jotain uutta. Pitkäperjantaina laitoin kengät jalkaan, astuin ovesta ulos ja katsoin mitä mahdollisuuksia maalaisympäristö antoi treenille. Pääsiäissunnuntaina kävin tekemässä vastaavan treenin kameran kanssa. Tässä teillekin ideoita, jospa näillä vinkeillä mielikuvitus lähtisi teilläkin laukkaamaan!

Juoksu metsässä kehittää mm. ketteryyttä, lisäksi se on kivaa vaihtelua!
"Keihäänheitosta" saat voimaa keskivartaloon ja räjähtävää voimaa yläraajoihin
"Tankojen" painolla tässä treenissä ole väliä, oma tuntemus määrä toistot
Jos paino on liian kevyt, tee liikkeestä haastavampi.


Rengasta voi heittää monella tyyllillä. Vartaloa kiertämällä vahvistat kylkiä ja vatsaa.
Heittäessä rengasta taakse päin pienesti hypäten, pakarat ja selkä kiittää. Muista tässäkin jännittää vatsalihaksia!


Toivottavasti arkeen paluu on sujunut hyvin!

Terveisin Seda #12

2 kommenttia:

  1. Hakiko Telma renkaat ja keihäät vai täytyikö itse noutaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh! Tähän kysymykseen mulla olis yksi hyvä kuva vastaukseksi... Renkaiden perään se ei lähtenyt, mutta saadakseni keihään takaisin piti tehdä töitä.

      Poista