keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Fiiliksiä aamulenkiltä

Moni kokee aamutreenit tahmaisiksi ja tuskaisiksi. Ihmiset treenaavat usein iltapäivisin tai iltaisin, ihan jo arkisen aikataulun vuoksi. Aamukuntoilulla on kuitenkin positiivisia vaikutuksia koko päivän energiaan ja suorituskykyyn. Itse pyrin ainakin kerran viikossa tekemään aamutreenin. Koen että se herättää minut päivään, kiihdytää aineenvaihduntaa ja vetristää jumiutuneita lihaksia. Aamulla kuntoillessa saan hieman lisää aikaa aamuun ja mahdollisuuden jäsentää ajatuksia tulevasta päivästä. Maajoukkueen leireillä ns. aamuhöntsä on saanut suuren suosion, ja en voisi enää kuvitella hyppääväni sunnuntai aamuna altaaseen ilman aamuveryttelyä raikkaassa ulkoilmassa.

Itse aloitin aamukuntoilun ihan tarkoituksellisesti. Olin huomannut että turnauksissa aamun ensimmäiset pelit olivat yhtä tuskaa, elimistö oli jumissa, ajatus ei kulkenut ja 30 minuutin pelit tuntuivat monen tunnin maratoneilta. Virheet opin kuitenkin kantapään kautta, niin kuin minulla on tapana. Ensimmäiseen aamutreeniin heräsin 5:30 ja tarmokkaana marssin aamusmoothieta juoden salille ja siitä uimaan. Toiveena oli energinen päivä, mutta toisin kävi, sillä tottumattomana olin treenannut hieman liian intensiviisesti. Ennen töihin menoa kipaisin kotona ja nukahdin, vaikka tarkoituksena oli vain ummistaa silmiä. No kerkesin töihin, mutta olin rättiväsynyt!

Aamutreeni voi olla mikä tahansa harjoitus mitä tekisit normaalistikin, Tottumattomalle suosittelen jotain tuttua harjoitusmuotoa mutta matalemmalla intensiteetillä kuin normaalisti tekisit. Ennen harjoitusta kannattaa juoda iso lasi vettä ja syödä jotain pientä. Itse olen kokenut alle tunnin treenit parhaiksi. Pienen aamupalan jälkeen liian pitkän harjoituksen aikana verensokeri laskee, ja energiat tyrehtyvät.Tämänkin opin kantapään kautta tarpoessani kylmänhiki otsalla pururadalta kotia.

Itse tykkään tehdä aamuharjoitukset ulkona lenkkeillen, tämä johtuu osittain raikkaan ilman tuomasta virkeästä tunteesta. Haluan myös ottaa 1 vuotiaan koirani mukaan lenkille. Herättyäni syön pienen lautasen puuroa ja juon lasin vettä, Katson hetken aamu-uutisia samalla kun ruoka laskeutuu. Sitten nappaan Telma koiran mukaan ja lähden ulos. Toimivimmaksi itseleni olen kokenut seuraavanlaisen aamutreenin.
 • juoksua (ylämäet kävellen) 15 min
 • liikkuvuutta edistäviä lihaskuntoliikkeitä: mm. askelkyykkyjä ja punnerruksia 
 • ketteryyttä ja räjähtävyttä: mm. loikkia ja polvennostojuoksua
 • useita kymmeniä toistoja selkärangan kiertoja ja taivutuksia
 • juoksu 15 min
Lopussa elimistö tuntuu jo virkistyneen, minkä vuoksi juokseminen ylämäissä tuntuu kevyemmältä alkuun verratten. Kokonaisuudessaan tämä aamutreeni kestää noin 45 min. Sitten suihkuun ja kunnon aamupala! En siedä tekopirteää hypetystä, mutta tämän aamuisen lenkin jälkeen mieli oli oikeasti yhtä aurinkoinen kuin sää, olettaen että aurinko paistaa =)

Minulla on työnpuolesta mahdollisuus joinakin aamuina mennä hieman myöhemmin töihin. Eli tehdäkseni aamutreenin minun ei tarvitse herätä ennen kukonlaulua, mutta tyypillisesti aamulenkki alkaa jo hieman ennen seiskaa. Joskus aamutreeni  tarkoittaa työmatkaa kävellen ja vuoroin juosten.

Ja oma erityinen vinkkini on: otta tarpeeksi evästä töihin! Aamureippailu kiihdyttää ainakin minun aineenvaihduntaa siten, että koko päivän on nälkä.


Tänä aamuna juoksin töihin.                                                       Terveisin Seda #12

2 kommenttia:

 1. Itse ainakin sorrun aina liian pitkän tai raskaan aamukuntoilun yrittämiseen, jolloin se jää helposti tekemättä. Kiitos Seda hyvistä vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile tosiaan maltillisempia aamutreenejä. Itse olen näin löytänyt nautinnon myös aamutreeniin.

   Poista