tiistai 2. kesäkuuta 2015

TEHO- Ella #8 testaa palkkaria

Kun treenimäärät ovat suuret, joutuu usein samalle päivälle ajoittamaan kahdet tai jopa useammat treenit.  Etenkin peli- ja leiriviikonloppuina treenimäärät nousevat useampaan tuntiin päivässä ja palautumisesta on huolehdittava pelien taikka treenien välillä. Toki kroppa on parhaimmillaan levänneenä ennen ensimmäistä treeniä, mutta kropan täytyy toimia mahdollisimman tehokkaasti myös rasituksen jatkuessa. Kun tavallinen ruoka on liian raskasta syötäväksi tai ei anna tarpeeksi oikeanlaista energiaa palautumista varten, tarvitaan järkevän ruoan rinnalle palautumisjuomia tai –tuotteita, jotka käynnistävät palautumisprosessin mahdollisimman nopeasti.

Itsellä on usein 3-4 päivää viikossa, jolloin treenaan useammin kuin kerran. Tyypillisesti niinä päivinä, kun pelitreenit ovat illalla, käyn aamulla salilla tekemässä salitreenin taikka aerobisen, riippuen meneillään olevasta kuntokaudesta ja viikon muusta treeniaikataulusta.  En ole peli- tai viikonloppujen ulkopuolella kovinkaan tottunut käyttämään palautumisjuomia. Pari vuotta taaksepäin käytin palkkaria salitreenien jälkeen, mutta juoman aiheuttamat vatsakivut saivat lopettamaan sen käytön. Nykyään käyn yleensä salilla aikaisin aamulla ennen töitä. Lähden salille tyhjällä vatsalla (paitsi vatsan kurniessa nappaan puolikkaan banaanin/proteiinipatukan tai vähän pähkinöitä) ja syön aamupalan töissä heti salin jälkeen. Olen ajatellut, että fiksu aamupala piakkoin treenin jälkeen on riittävä palautumista ajatellen. Kuitenkin, jos aamulla tekee salitreenin ja illalla on tiedossa pelit, on olo altaassa aika hapokas tiukan aamutreenin jälkeen. Päätinkin siis ottaa palkkarin takaisin käyttöön ja otin testattavaksi Olvin Teho Sport –palautumisjuomat. Palautusjuomia on kahteen eri tarkoitukseen: kestävyysurheilulle ja voimaharjoittelulle omansa. Omana suosikkina ovat jo aiemmin olleet Tehon vähäsokeriset proteiinipatukat, jotka maistuvat hyviltä eivätkä ole liian makeita. Vähäsokerisuus on ehdoton plussa, koska osa patukoista sisältää huomattavan määrän sokeria, mikä ei ainakaan itseä miellytä. Kokeilin tuotteita etukäteen suunnitellusti parin viikon ajan ja koin havaitsevani positiivisia eroja aiempaan verrattuna. Testijaksoon sisältyi normaalit treenit sekä yksi turnausviikonloppu. Kirjoitin ylös keskeisimmät huomiot ja yleisfiiliksen tuotteista turnausviikon ajalta.


Kuva

Kuva


Tiistai 14.4
Tiistai alkoi klo 6.30 punttisalilla, jossa tein koko kropan treenin 10-12 toiston sarjoilla ja pitkillä palautuksilla. Treenin pituus on vajaa 1,5h riippuen suoritusjärjestyksestä. Olin varannut treenin jälkeen Teho:n voimaharjoitteluun tarkoitetun palautumisjuoman, jossa proteiinia on 28g ja hiilihydraatteja 26g, makuna mansikka. En ollut ennen testijakson alkua huomannut, että palkkarit ovat myös gluteenittomia, mistä itse ilahduin. Keliaakikko en ole, mutta ajoittain runsas viljojen nauttiminen saa aikaan vatsanpuruja. Kyseinen palkkari on myös laktoositon. Maku oli hyvä, tämäkään ei ollut liian makea. Palkkari oli myös koostumukseltaan miellyttävää. Palkkari on aika kooltaan aika iso, vaikka energiaa se sisältääkin vain 215 kcal. Sen verran täyttävää tavaraa se oli, etten töissä enää kokenut tarpeelliseksi syödä aamupalaa. Palkkarin join noin klo 8 aikaan ja lounaalle menin hieman ennen 11, pieni nälkä kurni jo hieman klo 10 jälkeen, eli pieni aamiainen olisi ehkä ollut tarpeen.

Illalla vuorossa oli lyhyt lenkki (25 min) alkulämmittelyksi ja tunnin pelitreenit. Lenkki sujui mukavasti verkkaisesta tahdista johtuen, vaikka aamun treeni tuntuikin jaloissa. Altaassa jalat tuntuivat ihan hyviltä, mutta spurtit ja nopeat vedot tuntuivat raskailta. Myös vapaauinnin vedot olivat raskaita. Tiistain treenit ovat tempoltaan kohtuullisen rauhalliset, joten isoja ongelmia eivät väsyneet jalat aiheuttaneet.  Aamun treeni oli selvästi mennyt perille, mutta energiaa riitti silti ihan mukavasti.

Torstai 16.4
Jälleen herätys aikaisin salille ja vuorossa intervallivedot juoksumatolla. Palkkariksi varattu Tehon kestävyysurheiluun suunnattu palautumisjuoma (valkosuklaa-vanilja, nam!), jossa hiilihydraatteja lähes puolet enemmän kuin voimaharjoitteluun tarkoitetussa palkkarissa (hiilihydraatteja 50g ja proteiinia 17g). Ruokavaliossa koitan pitää huolen siitä, että saan riittävästi proteiinia mutta myös hiilareita, joita kroppa voi käyttää suorituksen aikana. Energiaa palkkarissa on 264 kcal. Intervallitreeni oli todella raskas ja palkkari tuntui erittäin tarpeelliselta tämän jälkeen, etenkin ajatellen illan treenejä ja tulevaa viikonlopun turnausta. Päätin nyt kuitenkin juoda vain puolet palkkarista ja syödä aamupalan toimistolla. Teho –palautumisjuomille iso plussa siitä, että ne saa suljettua uudelleen eikä tarvitse nauttia kerralla kokonaan. Avaamattomina niitä voi säilyttää huoneenlämmössä eli niitä voi varata useamman treenilaukkuun viikonloppuja varten. Palkkarien koko on 0,33 dl, joka on itselle esim. pelien tai leirialtaan välissä kerrallaan nautittuna liikaa. Juomat ovat hyvänmakuisia ja maun puolesta palkkarin olisi voinut juoda kokonaan! Aamupalana oli tällä kertaa kananmunaa ja avocadoa, jolla selvisin palkkarin kanssa lounaaseen saakka.

Illan pelitreenit olivat pienessä altaassa, joten spurtteja ei paljon pystynyt tekemään. Treeneissä oli paljon myös kontaktia, jolloin itse liikkuminen ja paikkojen hakeminen jäi vähän vähemmälle. Energiaa riitti mielestäni jälleen hyvin suhteessa siihen, että takana olivat aamun rankat treenit. Nopeiden hiilihydraattien nauttiminen intervallien jälkeen tuntui toimivan.

Viikonloppu 18.-19.4 (la 5 peliä á 15 min ja su 1 peli)
Viikonlopuksi oli varattuna kestävyysurheiluun tarkoitettu palautumisjuoma (makuna suklaa) ja hasselpähkinä –proteiinipatukka. Parin pelin kohdalla, oli niiden välillä ollut palautumisaika niin lyhyt, että join kaksi palkkaria kahdessa osassa, viimeisen puolikkaan viimeisen pelin jälkeen. Pelien kestot olivat myös sen verran lyhyitä, että koin määrän olevan sopiva. Olen viimeisen vuoden aikana todennut, että pystyn pelaamaan paremmin pienessä nälässä kuin ”nälättömänä” täydellä vatsalla. Kiinteän ruoan syöminen ei tunnu pelipäivinä mukavalta ja siksi palkkarit ovat tärkeitä. Peli- ja leiriviikonloppuina Tehon palkkarit ovat tosiaan jo aiemmin olleet käytössä. Palkkarit maistuvat hyvältä eikä niiden jälkeen jää ns. äklöä oloa, joka on parin muun palkkarin kohdalla huomannut. Proteiinipatukan söin puoliksi ennen vikaa peliä ja puolet sen jälkeen. Ennen vikaa peliä nälkä alkoi olla jo sen verran kova, että ajatus kiinteästä ruoasta tuntui hyvältä.

En koko käytön aikana huomannut ollenkaan ongelmia vatsan kanssa, mikä oli iloinen yllätys. Olin etukäteen jännittänyt vatsaoireita, mutta niistä en joutunut kärsimään. Vaikea suoraan osoittaa mistä tämä johtuu, sillä aiemmin vatsavaivoja ovat aiheuttaneet useammat eri palautumisjuomat (etenkin jauhemaisessa muodossa olevat). Ehkä syynä on gluteenittomuus tai sitten joku muu ero koostumuksessa ja imeytymisessä? Arkiruokailussa pyrin suosimaan lähiruokaa, joten Tehon kotimaisuus on itselle myös plussa.

Entä onko palautumisjuoman käyttö viimeisen treenin tai pelin jälkeen tarpeen? Tämä lienee vähän myös makuasia, mutta omasta mielestäni palautusjuoma tarvitaan, jos saatavilla ei ole järkevästi koostettua ruokaa pian viimeisen suorituksen jälkeen.

Nesteytysjuomissa olen käyttänyt pitkään samaan valmistajaa, mutta Tehon nesteytysjuomat alkoivat myös kiinnostaa. Tehon palkkarit jäävät ehdottomasti vakituiseen käyttöön proteiinipatukoiden ohella, sen verran hyvin ne tuntuivat imeytyvän ja täyttävän tarkoituksensa, hyvän maun ohella. Nähtäväksi jää, miten saan kannettua tarvittavan määrän palkkareita Kolumbiaan saakka. Voi olla, että ylipainomaksuja tulee maksettavaksi jonkinverran =)


Terveisin Ella #8

Puntti nousee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti